Kristel werkt in Canada: 'Het bevalt me héél goed!'

  • Home
  • Nieuws
  • Kristel werkt in Canada: 'Het bevalt me héél goed!'

De komende tijd werft Jobfish verzorgenden en verpleegkundigen voor Sunset Manor in Chilliwack, Canada. Dit kleinschalige, deels Nederlandstalige verpleeghuis zoekt versterking. Misschien werk je al jaren in de zorg en ben je toe aan een avontuurlijke stap? Of je bent net klaar met je MBO of HBO en wil graag samen met 1 of 2 andere studenten een jaar naar Canada? Dan zou Sunset Manor wel eens bij jou kunnen passen, zelfs als je geen zorg-opleiding gedaan hebt.

Canada-1-jobfish.jpg

Kristel van der Linden (24) uit Apeldoorn heeft de stap al gezet. Het bevalt haar zo goed dat ze er voorlopig nog wel even blijft. “We hebben op Sunset Manor een leuk, jong team met creatieve ideeën. We proberen er altijd iets gezelligs van te maken. En los van het werk, het is hier erg mooi. Er zijn veel meren en watervallen. Ik heb ook al mooie trips gemaakt: met de ferry naar Vancouver Island, en een bijzondere rondreis door Alberta.

Jobfish sprak Kristel (via Google Meet) om erachter te komen hoe dit avontuur op haar pad kwam, hoe het er aan toe gaat op Sunset Manor én wat je moet weten als je zelf ook die kant op wil…

Verrassend om in Canada te gaan werken. Hoe kwam dat zo?
“Na mijn studie Social Work aan de CHE wist ik nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik vatte het plan op om 3 maanden vrijwilligerswerk te doen in Canada en ondertussen ook rond te reizen door het land. Maar kort voordat ik zou gaan, gooide Corona roet in het eten. Dus ging ik in Nederland aan de slag in de thuiszorg. Daar ontdekte ik dat ik oudere mensen eigenlijk heel leuk vind. Ik genoot van hun verhalen en hun gezelligheid. Dat bracht met op het idee om met ouderen te gaan werken in Canada, want met een werkvisum mocht je het land wél in.”

Waar begin je in zo’n geval naar werk te zoeken?
“Ik ben lid van de Gereformeerde Gemeente. Dat kerkgenootschap heb je ook in Canada, hoewel het daar Netherlands Reformed Congregation heet. Daarom stuurde ik een mailtje naar een paar Canadese kerken met de vraag of ze een baantje voor me wisten. De kerk in Chilliwack liet weten dat ze een eigen verzorgingshuis hadden waar ze mensen konden gebruiken. Dat klonk me goed in de oren. Maar ik had natuurlijk geen opleiding als verzorgende of verpleegkundige gehad. Gelukkig kon ik een korte online cursus doen waarin je op basisniveau iets leert over verzorging en medicatie. Daarna was ik welkom in Chilliwack. Na een paar weken trainen en meedraaien kon ik aan de slag!”

'Het is ook weer niet zo’n grote cultuurschok. Ik zit hier in een Nederlandse gemeenschap.'

Klinkt voortvarend. Hoe reageerde jouw omgeving op deze stap?
“De meeste mensen die dichtbij me staan konden mijn keuze heel goed begrijpen. Veel jonge mensen willen wel een jaartje naar het buitenland. Qua werkzaamheden hangt het er een beetje van af of mensen het leuk vinden om met ouderen te werken. Daarnaast: het is ook weer niet zo’n grote cultuurschok. Ik zit hier in een Nederlandse gemeenschap. Hoewel de voertaal in het verzorgingshuis Engels is, wordt er ook nog aardig wat Nederlands gesproken, zeker door de bewoners zelf. En doordat ik hier ook naar de kerk ga, heb ik ook op dat vlak veel gelijkgestemden om me heen.”

Zo klinkt het heel gewoontjes, maar je moet toch best avontuurlijk zijn?
“Haha, een beetje wel. Je moet wel nieuwsgierig zijn naar een andere cultuur. Veel is hier natuurlijk anders. De taal, de natuur. Ik kan daar enorm van genieten. En ik zou iedereen die hier komt ook aanraden om niet alleen in en rond Sunset Manor te blijven, maar er ook veel op uit te trekken. En om op zoek te gaan naar je eigen plekje om te wonen, om zo de Canadezen en het land echt te leren kennen. Het is trouwens ook handig als je over een rijbewijs beschikt, want de afstanden zien hier veel groter dan in Nederland. Dan kun je mooie trips maken: de natuur in, of juist naar Vancouver, een wereldstad op anderhalf uur rijden van Chilliwack.”

Vancouver
We zijn maar een klein huis, dus we doen ook veel praktische taken.

Even terug weer naar het werk: hoe ziet een gewone werkdag in Sunset Manor er uit?
“Ik zal eens een gemiddelde dag beschrijven: we hebben hier 7 bewoners die verzorging nodig hebben. ‘s Ochtends help je bewoners met opfrissen en aankleden, daarna is er ontbijt (waarbij sommigen wat hulp kunnen gebruiken). De rest van de ochtend is er tijd voor iets leuks met bewoners: een spelletje doen of een wandeling maken. Om 12 uur is het tijd voor de warme maaltijd. De mensen uit de aanleunwoningen eten dan ook vaak mee. De maaltijd eindigen we met een stukje uit de Bijbel en gebed. Daarna zingen we vaak - begeleid door de piano - nog een psalm. Dan is het tijd voor middagslaapjes voor de bewoners. Wij doen dan vaak de was, maken schoon en bereiden het avondeten voor. We zijn maar een klein huis, dus we helpen ook bij dit soort praktische taken. ‘s Middags komen er vaak nog gasten. Om vijf uur gaan we weer aan tafel, daarna gaan sommige bewoners al vroeg naar bed. Om 19 uur wordt je afgelost door de avond-shift. Als je avonddienst hebt maak je de bewoners klaar voor bed. Later op de avond wordt er nog een laatste keer schoongemaakt.

Helder. Tot slot: raad je mensen aan om aan de slag te gaan in Sunset Manor, en zo ja, hoe pakken ze dit aan?
“Absoluut. Als je in de zorg werkt en je wil eens een heel andere werkomgeving, of als je een jaartje kennis wil maken met de zorg en je verblijf misschien wil combineren met reizen door dit mooie land, dan is dit echt een heel mooie kans. Je kunt in je eentje komen, maar je kunt ook met een groepje van twee of drie mensen bij ons aan de slag. Zeker als je jong bent, is het misschien wel een leuk idee om dit avontuur samen te kunnen beleven. En dan over hoe het je het aanpakt: nou, eerlijk is eerlijk, het is best even wat papierwerk, maar het mooie is dat we een immigratiecoach hebben die je van A tot Z begeleidt in dit traject. Dus, wie weet hoor ik binnenkort van je, tot ziens in Chilliwack.”

Is dit misschien ook iets voor jou/jullie? Bekijk hier de hele vacature. Bel gerust als je even wil sparren over jouw situatie (contactgegevens vind je onderaan de vacature).


Word jij de nieuwe collega van Kristel?

Meer info & credits

Foto's:

Kristel