Jong Nederlands ondernemersechtpaar runt vier bedrijven in Ethiopië

  • Home
  • Nieuws
  • Jong Nederlands ondernemersechtpaar runt vier bedrijven in Ethiopië

Gerard van der Wal uit het Friese Buitenpost heeft al voor zijn 20e een goedlopend bedrijf. Als hij tot geloof komt, wil hij evangelist of voorganger worden. Maar na enige tijd realiseert de jonge ondernemer zich dat hij met business misschien wel meer impact kan hebben. Ruim 12 jaar geleden vertrekt hij daarom met zijn vrouw Baukje naar Ethiopië om een bedrijf te starten en zo tientallen mensen aan een baan te helpen.

Gerard-en-Baukje-3-1800.jpg
'We willen hier banen creëren en de economie gezond maken' *

* Wil jij dat ook? Reis dan mee naar Ethiopië en word de nieuwe Bedrijfsleider!

Het gezin - inmiddels met 3 kids - is sinds een paar jaar weer terug in Friesland, hoewel ze nog vaak in Afrika komen. Vooral Gerard, hij reist elke zes weken naar Debre Zeit in Ethiopië. Het bedrijf dat ze destijds opgezet hebben - Crown Packaging - draait als een tierelier. Er werken 70 mensen. En dankzij de komst van Crown heeft nu het hele dorp elektriciteit en schoon water. Ondertussen zijn er drie nieuwe bedrijven bij gekomen. Deels omdat Gerard en Baukje nu eenmaal ras-ondernemers zijn en het gewoon niet kunnen laten om nieuwe dingen te doen, maar deels ook omdat ondernemen in Afrika je voortdurend tot creatieve oplossingen dwingt.

De Birr
Dat laatste legt Gerard uit met een recent voorbeeld: "Crown Packaging is marktleider in het maken van yoghurtbakjes in Ethiopië. Vroeger werden de bakjes geïmporteerd uit het buitenland. Nu worden ze gemaakt in Ethiopië zelf en door Ethiopiërs zelf. Nog steeds groeit de vraag. Toch is er een probleem: de Birr, de Ethiopische munt, is onderhavig aan een inflatie. Ten opzichte van westerse valuta zakt de waarde van de Birr al enkele jaren zeker 25 procent. Bovendien draait de Ethiopische economie niet goed en zijn er maar weinig dollars en euro’s in het land. Helaas zijn we voor de aankoop van grondstoffen aangewezen op leveranciers buiten Europa. Hoewel we hier in Ethiopië dus groeien in omzet, wordt het steeds lastiger om onze noodzakelijke inkoop te doen."

Net andersom
Om dat valuta-probleem aan te pakken is het ondernemersechtpaar op zoek gegaan naar nieuwe takken van sport die net andersom werken: ze maken spullen met Ethiopische grondstoffen en verkopen die aan Europese landen. Zo ontstond een tweede bedrijf (Gerard lachend: "Okee, óók omdat dit meer Baukjes ding is): Ubuntu Lifestyle. Ubuntu verkoopt in Nederland mooie decoratieve producten voor in huis. De spullen zijn gemaakt in Ethiopië (je vindt ze hier: ubuntulifestyle.com). Daarnaast kan nu elk moment de productie starten van GUZO, het nieuwe koffiebedrijf. En om te voorkomen dat het saai wordt, is deze zomer het nieuwe bedrijfsonderdeel Harambee van start gegaan. Harambee zamelt gebruikt frituurvet in en verkoopt dit aan Europese bedrijven. In Europa heeft de industrie namelijk een groot tekort aan biobrandstof.

Op zoek naar een collega
De komst van de nieuwere bedrijven speelt dus een belangrijke rol in het veiligstellen en uitbouwen van van het eerdere bedrijf. Van Gerard en Baukje vraagt dat om zich met al hun energie op het ondernemen te richten. En het zal wel duidelijk zijn inmiddels, dat dóen ze ook het liefst. Dat maakt dat ze nu op zoek zijn naar een collega die de dagelijkse leiding over het packaging-bedrijf op zich wil nemen. Gerard vertelt: "Het is echt een prachtige baan. Vol betekenis. Maar ook gewoon met goede arbeidsvoorwaarden. We zoeken iemand die vanuit dezelfde missie werkt als wij: 'fair share'. Misschien wel vanuit dezelfde inspiratiebron als die van ons: ons geloof in Jezus - dat zou gaaf zijn." Meer over die vacature (met een foto-presentatie) vind je hier: https://www.jobfish.nl/vacatures/general-manager-bedrijfsleider

Uitdaging en avontuur
Hoewel het gezin Van der Wal niet meer in Ethiopië woont, houdt Gerard zeker voor mogelijk dat ze weer teruggaan. "Gaat er vast weer een keer van komen. De rest van het gezin zou het ook zo doen, hoewel we het ook naar ons zin hebben in Nederland. Voor sommige mensen voelt een verhuizing naar Afrika als een grote hobbel, helemaal als ze met een heel gezin gaan. Maar toch valt dat best mee. Zeker op onze stek in Debre Zeit. Het is een prachtige plek. Je woont er in een fijn huis en er zijn een hoop mensen om je heen. Het is er bijna altijd lekker weer. En in de buurt wonen een hoop andere Nederlandse gezinnen, die elkaar vaak opzoeken om leuke dingen te doen. Natuurlijk moet je het leuk vinden om je onder te dompelen in een andere cultuur en je moet niet vies zijn van een beetje uitdaging en avontuur. Maar als dat allemaal in je pakket zit, zou ik het zeker aanraden."

Meer weten of meedoen?

Foto-credits

Foto boven:

Reint Bergman / Droomgever

Foto in de tekst:

Edger Klaver