'De belangrijkste eigenschap van onze nieuwe Manager Zorg? Kunnen verbinden...'

  • Home
  • Nieuws
  • 'De belangrijkste eigenschap van onze nieuwe Manager Zorg? Kunnen verbinden...'

'Uit Liefde', dat is het credo van Manna. Daarmee maakt de in Enschede gevestigde zorgorganisatie direct helder uit welke bron ze wil putten in haar werk. "Maar je kunt het ook lezen als opdracht", vult Paul de Jongh aan. "Waarbij uiten een werkwoord is: uit Liefde, tóón het." Paul is een van de twee Managers Zorg bij Manna. Omdat Pauls collega vertrekt, werft Manna momenteel een nieuwe zorgmanager: iemand die de kunst verstaat om in de altijd veranderende zorgwereld verbinding te maken met andere partijen, kansen te zien en te innoveren. Maar wel op zo'n wijze dat het binnen de organisatie steeds op enthousiasme kan rekenen en goed te dragen is.

Een uitdagende job waar we graag wat meer over horen. Daarom belden we met Paul en zijn collega Corinne Starreveld, HR-adviseur bij Manna.

DeniseLeuveldFotografie-6.JPG

Voor wie het niet weet, wat is Manna eigenlijk precies?
Corinne: "We zijn een christelijke zorgorganisatie die actief is in heel Twente. Concreet doen we de volgende dingen: we bieden huishoudelijke ondersteuning, wijkverpleging, begeleiding en beschermd wonen en we hebben een aantal verpleeghuizen. In totaal hebben we ruim zesduizend cliënten en meer dan duizend collega's. Zelf werk ik hier pas een paar weken. Dit is wat mij echt enthousiast maakte over Manna: enerzijds de warme, persoonlijke cultuur en anderzijds dat Manna verder ontwikkelt en groeit. De dynamiek die dat met zich meebrengt, spreekt mij heel erg aan."

Paul: "Ons motto 'Uit Liefde' zegt het natuurlijk al, maar we zijn écht mensgericht. Vanuit onze christelijke normen en waarden. Ook onderling trouwens: als je ziek bent, dan stromen de kaartjes van collega's binnen. Iets anders dat ons kenmerkt is dat we oplossingsgericht zijn. De zorgwereld is nogal onderhevig aan verandering. Daar wordt vaak op gemopperd, maar wij proberen vooral zo goed mogelijk te anticiperen. We zeggen hier vaak: we kunnen een crisis niet altijd voorkomen, maar we kunnen er wel goed in zijn om 'm op te lossen. Die houding maakt dat we veel kansen krijgen en groeien. Dat komt ook doordat de overheid wil dat steeds meer zorg bij de mensen thuis geleverd wordt en daar zijn wij bij Manna goed op ingericht."

'Voordat we 'de materie' induiken beginnen we het overleg altijd met gebed'

Paul, jij bent Manager Zorg. Gekke vraag misschien, maar waarom is er nóg een nodig?

Paul: "We zijn een grote organisatie en om het goed te doen, moeten we het werk echt verdelen. Waar ik verantwoordelijk ben voor de begeleidingstak en de verpleeghuizen, is de nieuwe collega in charge op huishoudelijke ondersteuning en de wijkverpleging. Onze gezamenlijke leidinggevende is de bestuurder met wie we wekelijks overleggen. Voordat we 'de materie' induiken beginnen we dat overleg altijd met gebed, om beurten delen we vooraf ook kort iets uit de Bijbel of uit ons leven. Als Managers Zorg trekken we aardig wat met elkaar op, maar we hebben wel echt beiden onze eigen baan."

Corinne, wat denk jij dat de belangrijkste eigenschap is van de collega die je zoekt?
Corinne: "In de vacaturetekst hebben we deze drie elementen genoemd: innoveren, verbinden en kaders kunnen geven. Verbinden is daarvan misschien wel de allerbelangrijkste. De Manager Zorg heeft veel contact buiten de deur, en binnen Manna stuurt hij of zij vier teamleiders aan. De buiten- en de binnenwereld komen in deze functie dus steeds samen. Dat vergt verbindingskracht. Buiten de deur is dat verbinden ook heel belangrijk, er zijn veel ketenpartners en andere partijen die actief zijn in het zorgveld in Twente. Met hen werken we vaak nauw samen en we kijken hierin voortdurend naar nieuwe mogelijkheden. Maar ook als we niet concreet samenwerken, willen we toch betrokken zijn en weten wat er speelt. Daarnaast is het zeker een pre als de nieuwe collega goed bekend is met wijkverpleging en huishoudelijke ondersteuning."

Mee eens Paul?
Paul: "Ja absoluut. En daarnaast moet de nieuwe collega ook een echte leider zijn. Je collega's betrekken en mee laten denken bij nieuwe voorstellen. Hen begeleiden en ondersteunen waar dat nodig is. Andere eigenschappen die goed van pas kunnen komen: relativeringsvermogen en een beetje humor. En ook weer: dat mensgerichte. We delen hier veel met elkaar, het draait hier niet allemaal om werk."

Helder, rest ons nog één vraag... wat moet je doen als je enthousiast bent over deze vacature?
Paul: "Mij gewoon even bellen. Ik geef graag nadere tekst en uitleg en ben erg benieuwd naar mijn nieuwe collega."
Corinne met een lach: "Een mooie manier om direct te laten zien dat je 'verbinden' in je pakket hebt..."

Meer informatie over dit artikel

Bekijk de vacature:

Manager Zorg

Foto:

(c) Manna