Als gedragswetenschapper werken aan hoop en herstel

  • Home
  • Nieuws
  • Als gedragswetenschapper werken aan hoop en herstel

Al negentien jaar werkt gedragswetenschapper Robert Booy bij Timon - nog altijd met evenveel passie en plezier. Hoewel de organisatie door de jaren heen veel is veranderd, vervult ze blijvend een belangrijke rol in het bieden van specialistische hulp bij problemen met opvoeden en opgroeien. Robert vertelt over het werk van de gedragswetenschapper en geeft ons een kijkje achter de schermen van de organisatie.

RobertBooy.jpg

Dynamisch
“Timon Jeugd- en (jong)volwassenenzorg is een organisatie die goed aansluit bij de ontwikkelingen en vragen vanuit gemeenten en de overheid,” vertelt Robert. Met ruim 700 bevlogen medewerkers werkt Timon aan hoop en herstel van het gewone leven van kinderen, jongeren, en hun gezin en netwerk. De organisatie biedt veel verschillende zorgvormen: van crisisopvang tot ambulante hulpverlening en van gezinsbegeleiding tot woongroepen. De hulpverleners in deze zorgvormen hebben vaardigheden en tools nodig om hun cliënten goed te begeleiden. Robert coacht hen hierin en helpt bij het bijbrengen en bijhouden van hun deskundigheid. Daarnaast denkt hij mee over beleid en ontwikkeling van de zorg, staat hij in contact met de teams en, afhankelijk van de zorgvorm, met cliënten zelf. Dankzij het brede zorgaanbod en de constante ontwikkelingen binnen de organisatie, kan Robert zijn expertise op veel gebieden kwijt. Dit maakt zijn werk erg dynamisch. “Er is altijd wel een nieuwe zorgvorm waar ik in kan springen. Zo kan ik nieuwe dingen aan mijn werk toe blijven voegen, waardoor het vernieuwend en uitdagend blijft.”

Dankbaar en confronterend
Het trainen en begeleiden van collega’s vindt Robert het mooist aan zijn baan. “De medewerkers zijn de instrumenten van Timon richting de buitenwereld en zorgen dat een cliënt het beste krijgt wat hij verdient binnen de mogelijkheden die we hebben,” zegt Robert. “Mensen doen hun werk vanuit wie ze zijn, vol overgave en passie, en dat blijft boeiend om te zien,” voegt hij toe. Maar het werk kent ook zijn uitdagingen. Robert: “De impact die je maakt op cliënten voel je dagelijks en het zijn die ervaringen die dit werk zo dankbaar maken. Tegelijkertijd zie je niet altijd iets terug van wat je doet, of soms pas tien jaar later. Bovendien zijn er meerdere factoren die hun situatie beïnvloeden. Je hoort soms verhalen waarvan je denkt: ‘Hoe is dit mogelijk?!’, situaties of keuzes van mensen waar je geen invloed op hebt. Dat los kunnen laten en erkennen dat je soms niet meer kan doen dan wat je al doet, leer je door de jaren heen. Mij heeft het geholpen om goed na te denken waar mijn verantwoordelijkheid stopt en waar die van een ander begint.”

"Al zou het werk een tijd wat zwaarder zijn, ik heb altijd genoeg leuke en betrokken collega’s om me heen."
Werken bij Timon
Robert heeft in zijn jaren bij Timon met veel plezier verschillende rollen gehad en was een van de eerste medewerkers die de functie van gedragswetenschapper vervulde. “Het geheim zit hem in het feit dat ik met de organisatie ben meegegroeid. De diversiteit in aanbod is groot, je vindt altijd wel een matchend team en hulpvorm die bij je past, en Timon denkt echt met je mee over ontwikkelmogelijkheden. Wat werken bij Timon misschien nog het allerleukst maakt, zijn de collega’s. Al zou het werk een tijd wat zwaarder zijn, ik heb altijd genoeg leuke en betrokken collega’s om me heen. We zijn als medewerkers erg open en respectvol naar elkaar, en dat speelt zeker een rol bij waarom ik hier nog steeds op mijn plek zit. Ook heeft het absoluut meerwaarde dat we elkaar ook vanuit het geloof kunnen ondersteunen en bemoedigen.”

Vacature Gedragswetenschapper

Wil jij je christelijke geloof verbinden met je professionele inzet en als gedragswetenschapper met Timon werken aan hoop en herstel? De organisatie is op zoek naar meerdere gedragswetenschappers die hun teams komen ondersteunen. Heb je een universitair masterdiploma richting gedragswetenschappen, zoals psychologie of orthopedagogiek, kennis van gedragsproblematiek en -stoornissen, ervaring met erkende therapeutische (crisis)interventies en behandelmethoden en het coachen van hulpverleners? Stuur dan je motivatie en cv via jobfish.nl.

Jobfish: Christen en werk
Deze vacature wordt aangeboden via Jobfish, de vacaturebank die christelijke werkgevers en werkzoekenden met elkaar verbindt. Jobfish gelooft dat God voor iedereen een plan heeft en hoopt op deze manier een bruikbare schakel te zijn in het ontdekken van dit plan!

Meer informatie over dit artikel

Website:

timon.nl

Foto:

Timon