Werken tijdens hitte

hitte

Het is al weken warm en droog. Deze week lopen de temperaturen nog meer op. Werken tijdens grote hitte kan leiden tot minder goede prestaties of schade aan de gezondheid. Wat moet je doen als je werkt?

Op de bouwplaats heb je te maken met andere risico’s dan wanneer je op kantoor zit, in de zorg werkt of buschauffeur bent. Wat het beste advies is bij werken met warm weer, hangt dus af van je werksituatie.

Door de komst van aanhoudend warm weer is het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

Het CGMV raadt aan om ook te letten op je collega’s op je werkplek.

Belangrijke tips:
Blijf drinken.
Zorg voor ventilatie en verkoeling. Let er ook op dat je gerust een vestje of jasje kunt gebruiken als je op een koel kantoor werkt. Let op bij al te grote temperatuurwisselingen.

Als je buiten werkt:
Smeer je in.
Bedek je huid.
Pauzeer in koele ruimtes.
Verlaag het werktempo en de werkintensiteit.
Als je in de zon werkt, is vooral het risico op huidkanker groot. Maar ook een hitteslag of zonnesteek zijn risico’s. Probeer je werkplanning zo aan te passen dat je de zon tussen 12.00 en 15.00 vermijdt.
Draag een pet of helm die ook je nek bedekt.
Smeer je om de twee uur in met een zonnebrandmiddel van minimaal factor 20. Smeer vaker als je veel transpireert.

Nog meer weten? Hier de Arbo-regels en andere tips bij werken tijdens hitte.

Bron: CGMV