Solliciteren via WhatsApp

De meest gebruikte manier om te reageren op een vacature is via e-mail maar steeds vaker kan je ook solliciteren via WhatsApp. De verwachting is dat het percentage WhatsApp-sollicitaties in 2019 zal groeien volgens deskundigen.

Logisch omdat de rol van smartphones nog steeds toeneemt en WhatsApp is een populaire app is die bijna twaalf miljoen Nederlanders gebruiken. Recruiters zijn vaak onderweg en voor hen is het prettig om sollicitaties op hun mobiel te lezen. Als sollicitant is het niet moeilijk om te solliciteren via de groene communicatie app. Zorg dat je curriculum vitea als een pdf-bestand is opgeslagen op je mobiele telefoon. Het voordeel van een pdf is dat het de vormgeving behoudt en op elk platform te openen is. Als je je cv hebt op je mobiele telefoon kun je snel reageren (via WhatsApp) op de baan die jij zoekt.

Gepriegel op een schermpje
Toch is er ook een keerzijde. Solliciteren via je smartphone en WhatsApp lijkt makkelijk, maar voor specifieke vacatures is het goed om je cv en brief te finetunen. Mutaties aanbrengen in documenten op de smartphone is gepriegel en een typefoutje ligt in het verschiet. Via een laptop of desktop is het makkelijker om je sollicitatiebrief en cv aan te passen. Het scherm is groter en je hebt betere toegang tot tekstverwerkingsprogramma’s. Natuurlijk kun je via de WhatsApp-desktop ook je cv doorsturen vanaf je thuiscomputer. Zo solliciteer je toch via WhatsApp met een aangepaste cv en brief.

E-mail functie populair
Het gros van de werkgevers die vacatures plaatsen op Jobfish.nl heeft de voorkeur dat hun vacature via (een webformulier via de) e-mail binnenkomt. Dus nog niet via WhatsApp. Maar early-adopter-sollicitanten kunnen gerust een app-je wagen aan die vacature.

Succes met je (WhatsApp-)sollicitatie!