Rol werkgever en werknemer bij privéproblemen verschilt

Werk en privé raken steeds meer met elkaar verweven. Dit blijkt hoe werkgevers hun rol op zich nemen wanneer een medewerker privéproblemen heeft, zoals bijvoorbeeld bij familie-, gezins- of huisdier gerelateerde uitdagingen.

Meer dan de helft van de bestuurders (59%) vindt dat een leidinggevende een rol moet spelen wanneer medewerkers privéproblemen hebben. Medewerkers zien deze rol voor de werkgever in veel mindere mate. 78 procent vindt het zijn eigen verantwoordelijkheid en wil niet dat de werkgever zich met zijn privésituatie bemoeit. Dit blijkt uit het jaarlijkse HR Benchmarkonderzoek van Reat.

Rol voor werkgever
De medewerker vindt het wel prettig wanneer een werkgever signaleert dat er werk gerelateerde klachten zijn. Driekwart van de medewerkers (76%) wil dat de werkgever zich wel degelijk bekommert over hem als hij stress op de werkvloer ervaart. Ook wanneer de werk-privé balans ver te zoeken is, geeft tweederde van de medewerkers (68%) aan dat dit tevens een (gedeelde) verantwoordelijkheid is van de werkgever.

“Medewerkers nemen vaak hun werk mee naar huis, maar nemen thuis ook mee naar hun werk. Dat is het gevolg van de digitale maatschappij waarin we leven. Het stressniveau neemt toe naarmate er privé zaken spelen waar de werkgever geen invloed op heeft. Dit heeft ook effect op het functioneren van medewerkers op kantoor.” Aldus HR directeur Marco Winkel.

Hij vervolgt: “Wanneer een werkgever hiervan niet op de hoogte is en alleen ziet dat zijn prestaties achteruit gaan, kan dat vervelende gevolgen hebben voor de medewerker. Het is daarom belangrijk om je als medewerker in sommige gevallen kwetsbaar op te stellen en te vertellen dat de prestaties momenteel vanwege privéproblemen achter kunnen blijven. Negen van de tien keer is het een tijdelijke situatie en kan de werkgever hier begrip voor tonen en wellicht aangeven dat het verstandiger is om rustiger aan te doen.”

Bron: Benchmarkonderzoek van Raet | Foto: Anemone123 – Pixabay