Onderzoek: concentratie-muziek helpt niet per definitie 

Kun je tijdens het werk beter luisteren naar de Mozart-klassiekers of naar aanbiddingsmuziek van Bethel Music? De conclusie van het onderzoek is niet dat rustige achtergrond muziek bijdraagt aan de concentratie. Wetenschappers hebben nu meer inzicht gekregen.

Professor neuro-psychologie Erik Scherder legt uit waarom muziek het beste medicijn tegen stress is, met bewezen positieve effecten. Volgens hem werkt muziek als stimulans om je concentratie en productiviteit te verhogen, want het stimuleert de aanmaak van serotonine en noradrenaline in de hersenschors. 

Maar geldt dit voor alle muziek? En zo niet, voor welke muziek dan wél? De Amerikaanse psychologen Manuel Gonzalez en John Aiello deden uitgebreid onderzoek bij 142 studenten naar het effect van achtergrondmuziek op de uitvoering van cognitieve taken. Ze keken welke soort muziek bij welke personen voor welke taken / omstandigheden positief uitpakken.

De resultaten waren: mensen die niet vatbaar zijn voor verveling, presteren beter met de drukkere, maar minder luide muziek. Mensen die wel vatbaar zijn voor verveling, zijn beter af met rustige muziek, of helemaal zonder muziek. Zij kunnen hooguit wat rustige muziek aan tijdens uitvoerende taken.

Bron: Intermediair Foto: Rawpixel – Pixabay