Hoeveel pingpongballen passen er in een limousine?

anaterate - pixabay

De titel-vraag en andere veel voorkomende sollicitatievragen en antwoorden worden behandeld in de gratis te downloaden ‘ultieme gids met alle (27) antwoorden op uw sollicitatievragen’, van internetplatform Intermediair. Jobfish lichtte vijf vragen en de antwoorden er voor je uit.

1) Waarom ga je weg bij je huidige baan?
Praat nooit en te nimmer negatief over je oude werkgever(s). Maar wees ook weer niet te positief want dan kan de vraag kan ontstaan waarom je daar weg zou willen. Vermijd ook vage bewoordingen als ‘ik wil doorgroeien’ of ‘ik ambieer een leidinggevende functie’. Noem twee concrete zaken waarvan je weet dat dit bedrijf jou die kan bieden en liefst die zaken waar ze ook trots op zijn.

2) Wat voor type leider ben je?
Geloof je in zelfsturing, of ben je juist een alfawolf (leider die initiatief neemt, keiharde grenzen stelt en onverschrokken voorop gaat in de strijd). Als je solliciteert voor een leidinggevende functie, is het handig om te weten welk leiderschapsscript je eigenlijk volgt. En belangrijker: waar is bij de nieuwe werkgever behoefte aan? Zoeken ze een inspirator met originele ideeën en oplossingen? Of juist een leider die wederkerigheid hoog in het vaandel heeft staan?

3) Wat zijn je hobby’s?
Ze proberen erachter te komen wie je bent als persoon. Pas je binnen het team en de bedrijfscultuur? Mocht je hobby of andere vrijetijdsbesteding overeenkomen met die van de recruiter, dan ontstaat er al een klik en heb je direct een leuk gespreksonderwerp.

4) Ben je van plan om kinderen te krijgen?
Officieel mag dit niet gevraagd worden, maar de vraag wordt soms gesteld. Je hoeft hier dus geen antwoord op te geven. Ben je al zwanger, dan kun je daar het best eerlijk over zijn. Als je de vraag wel gewoon wilt beantwoorden, houd het dan kort en probeer het gesprek weer te sturen naar de functie. Wat zijn bijvoorbeeld de mogelijkheden om flexibel de uren in te delen, of een dag thuis te werken?

5) Hoeveel pingpongballen passen er in een limousine?
Dit is een typische hersenkraker die je kunt verwachten tijdens een sollicitatiegesprek. Met dit soort vragen wordt gekeken hoe je reageert op onverwachte vragen. Hoe zit het met je analytisch vermogen en je creativiteit? Blijf rustig, neem je tijd, en leg logisch uit hoe je het probleem aan zou pakken.

Lees ook de 22 andere sollicitatievragen en goede antwoorden. Lees het artikel en download het helder geschreven boekwerkje.

Bron: Intermediair Foto: Pixabay