De koning op de werkvloer

foto koning Willem AlexanderFrank van Beek - RVD

Een vriend van mij had het voorrecht om koning Willem-Alexander te ontmoeten in het bedrijf waar hij werkt. Hij sprak vijf minuten met de koning om uit te leggen hoe zijn organisatie innoveert en business bedrijft. Een bijzondere ontmoeting; de Koning op zijn werkvloer.

Tegelijkertijd bedenk ik me dat de ‘Koning der Koningen’ dagelijks bij mij op de werkvloer is. Elke dag kijkt hij over mijn schouder mee. Hoe benader ik klanten? Hoe reageer ik op negatieve feedback? Hoe reageer ik op een voorstel om zwart wat bij te beunen? In hoeverre gedraag ik me als christen tijdens mijn werktijd?

Elkaar goed kennen
M’n vriend zei dat het best gek was om de Koning in het echt te ontmoeten. Je kent hem van plaatjes, de televisie en artikelen. Van een afstand. Tijdens het bezoek was Willem-Alexander ‘heel relaxt’ en was hij oprecht geïnteresseerd. “Ik kreeg het idee dat we elkaar al jaren kenden.”   

Wat wel en niet
Wat zou ik op mijn werk willen laten zien aan de Koning? Mijn trots, mijn geboekte resultaten, mijn slimme oplossingen of mijn dankbaarheid voor het hebben van een leuke baan en een inspirerende leidinggevende. Of zou ik juist zaken verbergen als de Koning langskomt. Zoals mijn haantjes gedrag, mijn geroddel over die ene collega, mijn harde feedback, of het vaak overwerken, terwijl ik eigenlijk thuis bij het gezin wil zijn of …

Werk van harte voor de Koning
De Koning op de werkvloer. M’n vriend kreeg vijf minuten spreektijd met Willem-Alexander. Jij en ik krijgen de kans om je werktijd en je hele carriere op te lopen met de Koning der Koningen. Ten slot van het artikel nog een koninklijke Bijbeltekst uit Kolossenzen 3:23: ‘Wat u ook doet, doe het van harte, als is het voor de Koning (‘Heer’ staat er eigenlijk) en niet voor de mensen.

Foto RVD – Frank van Beek